Ter land, ter zee en in de lucht

robbeneiland4

Robbeneiland

Na een stormachtige dag en nacht, leek het erop dat de wind iets was gaan liggen en kon ons tripje per boot naar Robbeneiland doorgaan. Gelukkig hadden we deze van tevoren al geboekt want bij de Waterfront aangekomen, stond er al een hele rij. Op een superdeluxe boot vertrekken we naar het eiland waar Nelson Mandela 28 jaar gevangen heeft gezeten -en uiteraard ook vele andere politieke gevangenen (en daarvoor ook leprapatienten). Bij aankomst worden de touristen over bussen verdeeld en begint het eerste deel van de tour. In 45 minuten gaan we het eiland over en wordt de geschiedenis van het eiland maar al te duidelijk. Onder de indruk van de vertelkunsten van onze gids en een lesje Xhosa (=kliktaal) later, worden we opgewacht bij de gevangenis en begint het tweede deel van de tour. De ex-politieke gevangene neemt ons mee door het cellencomplex en de verhalen erachter. Nelson Mandela komt uiteraard ter sprake maar ook zijn eigen ervaringen spreken tot de verbeelding. Indrukwekkend. Terug gaan we mee op een boot waarmee o.a. ‘onze’ ex-politieke gevangene naar het eiland is gebracht. De Dias is een soort vissersbootje maar brengt ons veilig weer terug in de haven van Kaapstad.

robbeneiland3

robbeneiland1

robbeneiland2

Tafelberg

Na te zijn bijgekomen met een lunch en een biertje zijn we klaar voor nieuwe indrukken: op naar de Tafelberg! Wonder boven wonder is er geen rij te bekennen en kunnen we zo de kabelbaancabine instappen. Binnen een paar minuten zijn we ongeveer 1200 meter hoger en hebben we een prachtig uitzicht over Kaapstad. Omdat de Tafelberg plat is van boven kun je er goed rondlopen en het uitzicht aan alle kanten bewonderen. Sterker nog, er is een heel wandelpad en zelfs een restaurant.

Even ben ik bang Erik kwijt te raken wanneer hij een foto maakt van een Chinese familie en die hem overlaadt met kussen en we love you’s, maar gelukkig staan wij samen ook leuk op een selfie en gaat hij met mij mee naar beneden.

tafelberg2

tafelberg1

tafelberg3

tafelberg4

Sidewalk cafe

Ons AirBnB huisje staat in Vredehoek, een upperclass wijk met een paar leuke restaurantjes. Een heerlijke curry en fish and chips verder, zijn we klaar om onze tassen weer te pakken: morgen op naar Stellenbosch om de laatste paar dagen door te brengen met wijn, wijn, en nog eens wijn!

tafelberg5